Pages

Tuesday, December 20, 2011

CAKOI


BAHAN-BAHAN ( 10 BIJI [15CM] )

• 1 CAWAN AIR
• 2 CAWAN TEPUNG ROTI
• ¼ SUDU KECIL INSTANT YEAST
• 1 SUDU KECIL GULA
• 1 SUDU KECIL GARAM
• ¾ SUDU KECIL TAWAS (ALUM)
• ½ SUDU KECIL BAKING SODA
• ½ SUDU KECIL AMMONIA ATAU NUTRE POWDER (UTK MENGHASILKAN CAKOI YG LEBIH RANGGUP, TAKDE PUN TAKPE... SUSAH NAK CARI AMMONIA FOR COOKING)
• 1 SUDU BESAR MINYAK
• MINYAK UTK MENGGORENG


CARA-CARA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 KE DALAM BREADMAKER, PILIH MENU BUAT DOH DAN ON KAN. BILA DAH SIAP ULI, KELUARKAN DOH DARI BREADMAKER. ULI PUN BOLE….
TABURKAN TEPUNG KE ATAS PAPAN CANAI. NAK SENANG…TABURKAN TEPUNG SEKELILING ADUNAN DAN MASUK LAM PLASTIC BAG THEN CANAI TEBAL2 OK… BAHAGIKAN DOH KEPADA 2 BAHAGIA…TUTUP DOH DGN KAIN ATAU PLASTIC WRAP, BIAR NAIK DLM SUHU BILIK SELAMA 45 MINIT.

2. RATAKAN DOH DGN TANGAN, BIAR JADI 1CM TINGGI DAN 5-6CM TEBAL. POTONG DOH SETEBAL 2-2.5CM…. BIAR REHAT SELAMA 10-15 MINIT LAGI.

3. PANASKAN MINYAK UTK MENGGORENG (DEEP-FRY) DGN API KECIL. AMBIL SEKEPING DOH, BUBUH SEDIKIT AIR DIATAS DOH…LETAK SEKEPING DOH LAGI DIATAS DOH TADI, TEKAN DI TENGAH2 DGN LIDI SATE.

4. PEGANG KEDUA-DUA HUNJUNG DAN TARIK PELAHAN-LAHAN, BIAR JADI 15-20CM PANJANG DAN TERUS MASUK KE DALAM MINYAK PANAS. KACAU SIKIT APABILA DIA DAH TIMBUL KAT PERMUKAAN MINYAK SUPAYA DIA JADI LEBIH KEMBANG. GORENG SEHINGGA PERANG KEEMASAN.

5. NOTE:
DOH NI AGAK LEMBUT, KENA TABURKAN TEPUNG BANYAK.
DOH YG BETUL2 NAIK, SENANG NAK DITARIK.
BOLEH BUAT SAIZ BESAR SIKIT JIKA GUNA KUALI YG BESAR. SAIZ YG I BUAT NI AGAK KECIL SBB I GUNA PERIUK KECIL UTK MENGGORENG.

No comments:

Post a Comment